Ťuhýci - dravci mezi pěvci

 

{mosimage}

00ZAJ

Ťuhýci - dravci mezi pěvci

Prof. RNDr. Vladimír Bejček, CSc., Prof. RNDr. Karel Šťastný, CSc.

Čeleď ťuhýkovitých zahrnuje středně velké ptáky s téměř celosvětovým rozšířením (kromě Austrálie, Nového Zélandu, Jižní Ameriky a Madagaskaru). Nejvíce druhů žije v Africe. Ťuhýci dávají přednost otevřené krajině v sušších oblastech, kde nechybí ojedinělé stromy.

Jejich charakteristickým znakem je totiž vysedávání na vyvýšených místech, odkud vyhlížejí kořist. Když ťuhýk usedne, je dobře patrný jeho dlouhý ocas, který ještě lépe vynikne během rázného letu. Mají silný, na špičce hákovitě zahnutý zobák, jenž je navíc vybaven typickým ostrým zoubkem na horní čelisti. Robustnější nohy jsou opatřené ostrými drápy. Ťuhýci se živí výhradně živočišnou potravou, zejména velkým hmyzem, který loví na zemi i ve vzduchu. Větší druhy, mezi něž patří např. u nás hnízdící a zimující ťuhýk šedý (Lanius excubitor), se s oblibou zmocňují i drobných obratlovců - ještěrek, hrabošů či drobných ptáků. Přebytečné úlovky si napichují na trny nebo špičaté větévky keřů. Tyto zvyklosti hrály zcela jistě svoji roli u zrodu lidových názvů - masák či masojídek.

Velmi zajímavou příhodu jsme s ťuhýky zažili na ostrově Sokotra, patřící pod správu Jemenu. Leží v Indickém oceánu 350 km jižně od pobřeží Arabského poloostrova a asi 230 km od "afrického rohu" na severovýchodě Somálska. V této oblasti žije ťuhýk Lanius meridionalis, který je blízkým příbuzným našeho ťuhýka šedého, což dokládá i jeho zbarvení a zvyklosti. Dříve byl považován za jeho poddruh. Je jen o málo menší, hmotnost dospělců se pohybuje mezi 50 a 60 g. O to více překvapuje, že zřejmě nepříliš vzácnou kořistí tohoto dravce se stává hrdlička senegalská (Streptopelia senegalensis), konkrétně její mláďata nedlouho po vylétnutí z chatrného stromového hnízda. Ta v té době váží 80 - 100 g, tedy téměř dvojnásobek kořistníka. Dokladem tohoto tvrzení jsou připojené fotografie, které jsme mohli pořídit jen po zatížení ulovené hrdličky kamenem. Jinak by s ní úspěšný lovec odletěl na klidnější místo.

Svět myslivosti na Facebooku