DOBROU CHUŤ

 

00CHUT

Dobrou chuť

Polévka z bažanta

Celý bažant, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), jedna cibule, jeden bobkový list, tři zrnka nového koření, pět kuliček pepře, sůl, mletý pepř, kostka zeleninového bujónu, lžíce másla, petrželová nať.

Kuchyňsky připraveného, vykuchaného bažanta zalijeme vodou, přidáme dozlatova opečenou celou cibuli, koření a polovinu kořenové zeleniny. Osolíme a zvolna vaříme do měkka. Druhou polovinu zeleniny nakrájíme na jemné nudličky, které zpěníme na rozehřátém másle, zalijeme přecezeným vývarem, přidáme vykostěnou a na kousky nakrájenou bažantí zvěřinu, zeleninový bujón a krátce povaříme. Podle chuti přidáme sůl, pepř a nasekanou petrželovou nať.

Blanka Poláčková

Tip redaktora

Bažantí filet v ořechové omáčce (jednoduchý recept na přípravu dietního pokrmu z pernaté zvěřiny v kombinaci s krémovou ořechovou omáčkou)

Bažantí prsa bez kosti (úspěšně můžeme nahradit kuřecím prsním řízkem), domácí slanina, olej, sůl, mleté zvěřinové koření, mléko, tavený smetanový sýr, jemně nastrouhané vlašské ořechy.

Vykostěná bažantí prsa bez kůže zbavíme veškerého tuku, osušíme a protože prsní svalovina je velmi suchá, po vláknu našpikujeme klínky domácí slaniny. Osolíme, okořeníme mletým zvěřinovým kořením a protáhneme v olivovém nebo jiném kvalitním rostlinném oleji. Takto upravenou zvěřinu necháme odležet v porcelánové nádobě nebo nádobě z varného skla přiklopenou v ledničce nejlépe přes noc do druhého dne.

Teflonovou pánev rozpálíme, bez použití dalšího oleje odleželá bažantí prsa krátce z obou stran osmahneme tak, aby zvěřina byla měkká a šťavnatá (při dlouhé přípravě maso tvrdne a vysouší se). Měkkou zvěřinu odložíme stranou, přiklopíme a udržujeme v teple. Do vzniklého výpeku přilijeme mléko a za stálého míchání necháme rozpustit tavený smetanový sýr (na čtyři porce stačí 150 g). Nakonec zahustíme jemně strouhanými vlašskými ořechy (přibližně hrst). Většinou není potřeba dochutit, výpek je dosti slaný a kořeněný z odleželé zvěřiny. Pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, můžeme ji lehce zahustit instantní světlou jíškou. Krátce povaříme. Výsledkem by měla být lahodná, krémová omáčka velmi originální chuti.

Jako přílohu podáváme dušenou rýží parboiled. Tato rýže si uchovává vysoké hodnoty vitamínů a minerálních látek. Doporučená příprava: rýži důkladně propláchneme, osolíme, přidáme jednu až dvě lžíce rostlinného oleje, dvě až tři kuličky nového koření a jednu menší oloupanou cibulku se čtyřmi zapíchnutými hřebíčky. Rýži vaříme doměkka, necháme pět minut odstát, koření i cibuli před podáváním odstraníme.

Bažantí prsa úhledně nakrájíme přes vlákno, přeléváme ořechovou omáčkou, zdobíme plátkem pomeranče (menší pomeranč nakrájený včetně kůry) a kadeřavou petrželkou.

K této specialitě doporučujeme podávat jeřabinový, hruškový nebo jablkový kompot.

DP

LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Svět myslivosti od roku 2000 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.

Svět myslivosti na Facebooku