Dobrou chuť

Terina ze srnčího mase se hříbky

600 g srnčí plece, 20 g srnčích jater, 150 g vepřové plece, 150 g hříbků nebo jiných hub, 1/2 malé cibule, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 1 dl bílého vína, 1/2 dl Martini dry, 1/2 dl brandy, 1/2 dl smetany, cukr, sůl, mletý pepř, muškátový květ, tymián, majoránka, rozmarýn.

Srnčí a vepřovou plec spolu s játry vložíme do porcelánové nebo skleněné nádoby, přidáme nakrájenou cibuli, víno, martini, brandy, cukr, koření a necháme v chladu odležet nejméně 6 hodin. Po odležení vyjmeme z marinády játra, asi 1/3 jich nakrájíme na kostky a zprudka opečeme na oleji tak, aby zůstala uvnitř krvavá. Zbytek jater umeleme i s marinádou jednou, srnčí a vepřovou plec dvakrát. Přidáme smetanu, vejce, opečená játra, podušené houby, osolíme a důkladně promícháme. Vymaštěnou zapékací nádobu naplníme vzniklou směsí. Zakryjeme hliníkovou fólií nebo poklicí, ponoříme do vodní lázně a pečeme ve vyhřáté troubě 45-60 minut. Po upečení zatížíme a necháme vychladnout.
Podáváme obložené sterilovanými houbami a zeleninou, případně se studenou
brusinkovou omáčkou, a tmavým pečivem.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková,
foto Jiří Poláček.


Recepty našich čtenářů - Černá na pivě

1000-1200 g zvěřiny z plecka, 120 g dobře vyuzené slaniny, mletý pepř, sůl, 6 celých pepřů, 5 hřebíčků, 2 lžíce octa, 3 velká pokrájená jablka, 6 kůrek chleba, 1/2 l piva, na podlití vývar ze zvěřinových kostí.

Odleželé plecko z divočáka očistíme, omyjeme a protáhneme klínky slaniny. Pekáč vyložíme plátky slaniny, vložíme osolenou, opepřenou zvěřinu, přidáme celý pepř, hřebíček, ocet, jablka, kůrky chleba a pivo. Pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem ze zvěřinových kostí.
Podáváme s rýží a jeřabinovým kompotem.

Ra

Posílejte nám své osvědčené recepty, nejzajímavější uveřejníme.


Svět myslivosti na Facebooku