Dobrou chuť

 

{mosimage}

00CHUT

Dobrou chuť

Směs starého fořta

750 g daňčí kýty, sůl, pepř, mletá paprika, olej, 150 g cibule, 150 g sterilovaných kapií, 40 g feferonek, 50 g kečupu, 30 g hořčice, worchestrová omáčka, 5 cl borovičky nebo ginu, zelená petrželka.

Daňčí kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme pepřem a mletou paprikou, zakapeme olejem a necháme v chladu proležet. Poté zvěřinu prudčeji opečeme na horkém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Dále přidáme na nudličky nakrájenou sterilovanou kapii, nadrobno nasekané feferonky a zastříkneme trochou vody. Po krátkém dušení přidáme kečup, hořčici, několik kapek worchestrové omáčky a řádně promícháme. Nakonec přidáme borovičku a prohřejeme.
Směs podáváme na předehřátém talíři, posypeme sekanou petrželkou. Přílohou mohou být smažené hranolky, krokety nebo opečené brambory, ale vhodná je i rýže nebo tmavý chléb. Nezapomeneme na zeleninu.
Zapíjíme kvalitním výraznějším vínem - modrým portugalem nebo frankovkou.
KP

Recepty od našich čtenářů - Povidlové ragú

Čtyři porce, tj. přibližně 800 g vykostěné odblaněné zvěřiny ze srstnaté zvěře, kořenová zelenina, cibule, 2 dcl rajského protlaku, dvě vrchovaté polévkové lžíce švestkových povidel, tuk, hladká mouka, strouhaný perník, ocet, bobkový list, nové koření, celý pepř, cukr, sůl, červené víno, smetana, brusinky.
Na rozehřátém tuku lehce osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka spolu s cibulí. Zvěřinu nakrájíme na kousky a spolu s orestovanou zeleninou osmahneme, aby se maso zatáhlo. Podlijeme vývarem, přidáme cukr, ocet, rajský protlak, povidla a koření. Osolíme a dusíme, až je zvěřina měkká. Občas podléváme vývarem. Hotové zahustíme zátěrkou z hladké mouky a vody, přidáme strouhaný perník, zředíme vývarem a důkladně povaříme. Nakonec dochutíme solí, octem a červeným vínem - víno již nevaříme!
Ozdobíme smetanou, a abychom udělali myslivecké kuchyni zadost - brusinkami. Jíme přece i očima! Podáváme s tmavým pečivem.
Ing. Silva Nevěřilová

LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Svět myslivosti od roku 2000 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.

Svět myslivosti na Facebooku