Dobrou chuť
{mosimage}
00CHUT
Dobrou chuť
Směs starého fořta
750 g daňčí kýty, sůl, pepř, mletá paprika, olej, 150 g cibule, 150 g sterilovaných kapií, 40 g feferonek, 50 g kečupu, 30 g hořčice, worchestrová omáčka, 5 cl borovičky nebo ginu, zelená petrželka.Daňčí kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme pepřem a mletou paprikou, zakapeme olejem a necháme v chladu proležet. Poté zvěřinu prudčeji opečeme na horkém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Dále přidáme na nudličky nakrájenou sterilovanou kapii, nadrobno nasekané feferonky a zastříkneme trochou vody. Po krátkém dušení přidáme kečup, hořčici, několik kapek worchestrové omáčky a řádně promícháme. Nakonec přidáme borovičku a prohřejeme.
Směs podáváme na předehřátém talíři, posypeme sekanou petrželkou. Přílohou mohou být smažené hranolky, krokety nebo opečené brambory, ale vhodná je i rýže nebo tmavý chléb. Nezapomeneme na zeleninu.
Zapíjíme kvalitním výraznějším vínem - modrým portugalem nebo frankovkou.
KP
Recepty od našich čtenářů - Povidlové ragú
Čtyři porce, tj. přibližně 800 g vykostěné odblaněné zvěřiny ze srstnaté zvěře, kořenová zelenina, cibule, 2 dcl rajského protlaku, dvě vrchovaté polévkové lžíce švestkových povidel, tuk, hladká mouka, strouhaný perník, ocet, bobkový list, nové koření, celý pepř, cukr, sůl, červené víno, smetana, brusinky.
Na rozehřátém tuku lehce osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka spolu s cibulí. Zvěřinu nakrájíme na kousky a spolu s orestovanou zeleninou osmahneme, aby se maso zatáhlo. Podlijeme vývarem, přidáme cukr, ocet, rajský protlak, povidla a koření. Osolíme a dusíme, až je zvěřina měkká. Občas podléváme vývarem. Hotové zahustíme zátěrkou z hladké mouky a vody, přidáme strouhaný perník, zředíme vývarem a důkladně povaříme. Nakonec dochutíme solí, octem a červeným vínem - víno již nevaříme!
Ozdobíme smetanou, a abychom udělali myslivecké kuchyni zadost - brusinkami. Jíme přece i očima! Podáváme s tmavým pečivem.
Ing. Silva Nevěřilová