Dobrou chuť
{mosimage}
00CHUT
Dobrou chuť
Jelení roštěnky na kaparech
Čtyři roštěnky, sůl, pepř, dvě lžičky hořčice, 30 g slaniny, jedna cibule, lžíce mouky, 40 g kaparů, 2 dl kysané smetany (kelímek), citrónová šťáva, cukr.
Roštěnky jemně naklepeme, osolíme, opepříme a na okrajích nařízneme. Na hlubší pánvi osmahneme kostičky slaniny, k nimž posléze přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše zpěníme.
Na pánev vložíme roštěnky, které po obou stranách opečeme. Poté vše zalijeme trochou vody, přidáme hořčici a kapary a za občasného podlévání dusíme doměkka.
Podušené roštěnky vyjmeme, do šťávy nalijeme smetanu s přimíchanou moukou a řádně provaříme. Omáčku dochutíme solí, špetkou cukru a citrónovou šťávou.
Podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem nebo různě upravovanými bramborami.
Vhodným doplňkem je červené víno harmonicky plné a příjemné chuti, jíž vyniká zweigel-trebe.
KP
Recepty od našich čtenářů - Pečeně z divočáka "po křovsku" pro celé myslivecké sdružení
15 kg vykostěné zvěřiny z divočáka (mohou být i žebra), kořenová zelenina.
Mořidlo: čtyři litry vody, 20 kuliček černého pepře, 20 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce, 10 tabletek sacharinu, pět lístků bobkového listu, 1 dcl octa, tři paličky česneku, sůl.
15 kg vykostěné zvěřiny z divočáka rozdělíme na menší kousky. Každý kus zvěřiny potřeme ze všech stran směsí kuchyňské soli a rychlosoli v poměru 1:1 (je třeba počítat 20 g směsi na kilogram zvěřiny). Osolenou zvěřinu uložíme nejlépe do kameninového, příp. nerezového hrnce a zalijeme mořidlem. To připravíme čtvrthodinovým povařením všech uvedených surovin kromě česneku. Česnek rozmačkáme a přidáme do mořidla po vychladnutí.
Zvěřinu necháme odležet v mořidle asi týden ve studeném sklepě při teplotě do 7 °C. Takto připravenou zvěřinu pečeme s kořenovou zeleninou doměkka. Podléváme mořidlem, v němž byla zvěřina naložena.
Podáváme s chlebem, nebo s knedlíkem a se zelím.
Milan Flora
Posílejte nám své recepty! Nejzajímavější uveřejníme.