Plněné daňčí závitky po černokostelecku
{mosimage}
00CHUT
Plněné daňčí závitky po černokostelecku
1 - 1,20 kg zvěřiny z kýty mladšího kusu, 100 g slaniny, sůl, pepř, 100 g másla, 1/8 l bílého vína, šest celých pepřů, tři zrna nového koření, dva hřebíčky, jeden bobkový list, dvě snítky tymiánu, jedna lžíce strouhaného chleba na zahuštění.
Náplň: 250 g jater (je možné použít i játrovou zavářku) telecích nebo vepřových, popř. i daňčích, dva žloutky nebo jedno vejce, 30 g másla, na špičku nože pepře, zázvoru, muškátového květu a oříšku a majoránky, jedna lžíce mletých ořechů, jedna lžíce strouhanky.
Játra odblaníme, pomeleme, přidáme všechny přísady a zahustíme strouhankou smíchanou s ořechy tak, aby vznikla vláčná směs vhodná na potření připravených plátků. Je-li třeba zahustit, přidáme rovnoměrně mleté ořechy a strouhanku. Odleželou a odblaněnou zvěřinu z kýty dobře omyjeme a pokrájíme na tenčí plátky. Lehce naklepeme, uhladíme nožem, osolíme, opepříme, na každý plátek dáme tenký plátek slaniny a naplníme nádivkou. Stočíme a převážeme nití. Na pekáči rozpustíme máslo, necháme zrůžovět, přidáme koření a připravíme závitky. Opečeme ze všech stran, slabě podlijeme vínem a pečeme doměkka. Během pečení podlijeme zbývajícím vínem a závitky přeléváme šťávou. Měkké závitky vyjmeme, šťávu zahustíme strouhaným chlebem a podáváme.
Jako přílohu lze použít rýži nebo vařené či opečené brambory případně hranolky.
RA