Dobrou chuť
{mosimage}
00CHUT
Dobrou chuť
Paštika v listovém těstě
500 g bažantí zvěřiny, 150 g vepřových nebo telecích jater, 200 g bůčku, 150 gslaniny, dvě housky, tři žloutky, jedna cibule, 150 ml smetany, paštikové koření, listové těsto.
Slaninu zpěníme na pánvi, přidáme cibuli, opečeme, přidáme nakrájenou zvěřinu, osolíme, okořeníme, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Vychladlou směs umeleme s játry a houskami namočenými ve smetaně. Přidáme dva žloutky, promícháme a podle potřeby dochutíme. Chlebíčkovou formu vyložíme alobalem a naplníme směsí. Zakryjeme pevně alobalem a ve vodní lázni zvolna uvaříme. Vychladlou paštiku zabalíme do obdélníku listového těsta, potřeme žloutkem a upečeme dozlatova. Podáváme za studena s různými druhy pečiva.
Blanka Poláčková, Jiří Poláček.
Kanadský brusinkový koláč aneb po řadě zvěřinových specialit také něco pro milovníky sladkostí – recept na výborný, jednoduchý myslivecký moučník
Těsto: 350 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g másla, 50 g strouhaných lískových ořechů, jeden sáček prášku do pečiva, jedno vejce, tři až pět lžic mléka.
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 g pískového cukru, jedno vejce, dvě lžíce rozpuštěného másla, dvě až tři lžíce brusinkového kompotu.
Mouku smícháme na vále s práškem do pečiva, strouhanými ořechy a cukrem, spojíme změklým máslem, vejcem a trochou mléka. Vypracované těsto necháme odpočinout v ledničce. Poté ho rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme plát o velikosti koláčové formy. Do formy vyložené pečícím papírem položíme spodní díl, potřeme tvarohovou směsí a překryjeme vrchním dílem. Okraje přitiskneme tak, aby náplň nevytékala, a povrch propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Hotový vychladlý koláč nakrájíme na díly a před podáváním pocukrujeme.
Ing. Dalibor Pačes