Dobrou chuť
{mosimage}
00ZAJ
Dobrou chuť
Zvěřinová roláda
750 g plát srnčí nebo jelení zvěřiny na roládu, 100 g plátkové šunky, 150 g moravského uzeného, čtyři sladkokyselé okurky, dvě cibule, lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, lžíce divokého koření, olej.
Plát zvěřiny naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme polovinou divokého koření a potřeme hořčicí. Pokryjeme ho plátky šunky, cibulí nakrájenou na kolečka, podélně překrojenými okurkami a uzeným masem. Plát zavineme do rolády, převážeme provázkem a ze všech stran opečeme na pánvi s olejem. Poté roládu vložíme do pekáčku, přidáme zbytek koření, nakrájenou cibuli, podlijeme horkou vodou a zvolna ji – zprvu pod pokličkou – dusíme skoro doměkka. Pak poklici sundáme a dopečeme. Šťávu zahustíme hotovou jíškou nebo škrobovou moučkou. Podáváme s dušenou rýží.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková
Divoký holub na šalvěji
Dva divocí holubi, 50 g slaniny, 80 g másla, sůl, dva lístky šalvěje, 100 g hříbků nebo žampiónů, jedna lžíce sekané petrželky, mletý pepř, tři lžíce bílého vína,citrónová šťáva.
Očištěné holuby dobře omyjeme, vytřeme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Prsíčka protáhneme slaninou. Osolíme a opepříme je i navrch; na každého holuba položíme lístek šalvěje a pak je zavineme do plátku slaniny a převážeme nití. Na pekáčku na rozpuštěném másle opečeme, přidáme posekané houby, petrželku, podlijeme vínem, přiklopíme a pečeme v troubě doměkka. Je-li ještě třeba, podlijeme vodou. Měkké holuby rozbalíme, přelijeme šťávou z pečeně, plátky slaniny i šalvěj dáme do šťávy a necháme bez pokličky v troubě zapéci a zčervenat. Pak nakrájíme na porce a přelijeme šťávou.
Jako přílohu lze podávat vařené či opečené brambory nebo rýži.
RA