DOBROU CHUŤ
00CHUT
dobrou chuť
Kotlety z černé na jalovci
800-1000 g hřbetu z divočáka, 40 g oleje, 40 g másla, 2 dl smetany, sůl, mletý pepř, drcený jalovec, mouka, koňak.
Hřbet z divočáka rozpůlíme a nasekáme z něho kotlety. Zlehka je naklepeme, osolíme, okořeníme, obalíme v mouce a na oleji zprudka opečeme. Přidáme máslo, malé množství koňaku a dusíme doměkka. Před dohotovením přidáme smetanu a krátce prohřejeme.
Podáváme s různě upravenými brambory.
Text a kuchyňská příprava Ladislav Nodl, fotografie Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů
Zajíc načerno
Jeden zaječí předek, jedna velká cibule, šest celých pepřů, šest zrn nového koření, špetka tymiánu, jeden až dva bobkové listy, sůl, 1,5 l vody, tmavší jíška, tři až čtyři lžíce strouhaného perníku, hrst rozinek a nakrájených mandlí, trochu citrónové kůry, cukr, citrónová šťáva nebo ocet.
Dobře očištěný a opraný zaječí předek rozdělíme na porce a dáme vařit do slané vody s cibulí nakrájenou na plátky a kořením. Když je zvěřina měkká, vyjmeme ji, vývar scedíme a zahustíme jej tmavší máslovou jíškou a strouhaným perníkem. Přidáme hrst rozinek a nakrájených mandlí a necháme přejít varem. Omáčku při vaření nepřiklápíme, protože řídne. Nakonec přidáme trochu citrónové kůry, podle chuti osladíme cukrem a okyselíme citrónem nebo octem. Omáčka musí být pikantní.
Jako přílohu podáváme jemný knedlík nebo noky a jeřabinový či dýňový kompot.
RA
Posílejte nám své recepty! Nejzajímavější uveřejníme.