Začíná přikrmování – pozor na acidózy u spárkaté zvěře

 

00PRAX

Začíná přikrmování – pozor na acidózy u spárkaté zvěře 

Ing. Jiří Kamler, Ph.D., Doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.

Trávení je u přežvýkavé zvěře mnohem složitější než u jiných druhů, protože přijatou potravu nejprve zpracovávají mikroorganismy v předžaludku a teprve produkty jejich činnosti živí přežvýkavce. Tento systém trávení přežvýkavcům sice umožňuje účinně využívat obtížně stravitelnou hmotu, ale má i nevýhodu: je citlivý na jakékoliv změny, protože určitou dobu trvá, než se mikroorganismy přizpůsobí nové potravě. Při každém narušení složitého světa mikrobů pracuje bachor omezeně a přežvýkavec, jenž je závislý na stavu mikrobiální populace, trpí nedostatkem živin. Cílem naší péče o zvěř by proto mělo být maximálně vyhovět požadavkům mikrobů v bachoru, přičemž z těchto požadavků je nejvýznamnější právě stabilita přísunu potravy a každá její změna (byť k lepšímu) trávení na chvíli naruší.

LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Svět myslivosti od roku 2000 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.

Svět myslivosti na Facebooku