Začíná přikrmování – pozor na acidózy u spárkaté zvěře
00PRAX
Začíná přikrmování – pozor na acidózy u spárkaté zvěře
Ing. Jiří Kamler, Ph.D., Doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.
Trávení je u přežvýkavé zvěře mnohem složitější než u jiných druhů, protože přijatou potravu nejprve zpracovávají mikroorganismy v předžaludku a teprve produkty jejich činnosti živí přežvýkavce. Tento systém trávení přežvýkavcům sice umožňuje účinně využívat obtížně stravitelnou hmotu, ale má i nevýhodu: je citlivý na jakékoliv změny, protože určitou dobu trvá, než se mikroorganismy přizpůsobí nové potravě. Při každém narušení složitého světa mikrobů pracuje bachor omezeně a přežvýkavec, jenž je závislý na stavu mikrobiální populace, trpí nedostatkem živin. Cílem naší péče o zvěř by proto mělo být maximálně vyhovět požadavkům mikrobů v bachoru, přičemž z těchto požadavků je nejvýznamnější právě stabilita přísunu potravy a každá její změna (byť k lepšímu) trávení na chvíli naruší.