Dobrou chuť

 

00CHUT

Dobrou chuť

Srnčí po bretaňsku

800-1000 g srnčího hřbetu, 40 g slaniny, jedna menší cibule, jedna až dvě lžíce másla, 100 g šunky, 2 dl kysané smetany, sůl, citron, petrželka, šalvěj, bazalka, bobkový list, hřebíček, pepř.

Zvěřinu osolíme, potřeme máslem do kterého jsme vmíchali citrónovou šťávu, směs koření a bylinek, vložíme do pekáčku a v chladnu necháme tři až čtyři hodiny marinovat. Poté hřbet vložíme do trouby a zvolna pečeme. K téměř měkké zvěřině přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, šunku a cibuli, ještě krátce zapečeme, zalijeme kysanou smetanou a prohřejeme. Měkkou zvěřinu odkrojíme opatrně od kosti, nakrájíme na plátky, které klademe na mísu a podlijeme smetanovou šťávou s vložkou.

Podáváme s různě upravenými brambory.

Text a kuchyňská příprava Ladislav Nodl.

Tip redaktora na tradiční vánoční pečivo

Myslivecké knoflíky

Těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla (Hery), 100 g
moučkového cukru, tři žloutky, citrónová kůra.

Náplň: 200 g strouhaných ořechů (směs lískových a vlašských), 200 g cukru, sníh ze tří bílků, rum, jádra lískových ořechů.

Suroviny zpracujeme na vláčné těsto, které necháme v ledničce „odpočinout,“ nejlépe do druhého dne. Z těsta (v předvánoční časové tísni můžeme úspěšně nahradit hotovým lineckým těstem) vyváleného na tenký plát vykrajujeme menší kolečka. Kolečka přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, na každé dáme náplň, doprostřed vtlačíme jádro lískového ořechu. Pečeme zvolna v předehřáté troubě.


Myslivecké řezy s ořechovou náplní


Těsto: 450 g hladké mouky, 300 g másla, 20 g droždí, tři žloutky, tři lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky sody.

Náplň: 250 g mletých ořechů, 250 g moučkového cukru, pikantní ostružinová marmeláda, mléko, rum.

Suroviny zpracujeme na těsto, z něhož ihned (bez kynutí) vyválíme tři pláty. Na plech s vyšším okrajem, vyložený pečícím papírem, položíme první plát, potřeme marmeládou, posypeme 1/2 sypké směsi ořechů a cukru, lehce pokropíme mlékem a rumem. Zakryjeme druhým plátem, postup opakujeme a navrch dáme třetí plát. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova, hotový moučník pocukrujeme a krájíme na úhledné řezy.

DP

Posílejte nám své recepty! Nejzajímavější uveřejníme.

LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Svět myslivosti od roku 2000 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.

Svět myslivosti na Facebooku