Dobrou chuť
300-400 g zvěřiny ze hřbetu, worcester, tymián, whisky, olej, sůl, drcený pepř, 200 g libové slaniny vcelku, jedna červená a jedna zelená paprika, jedna středně velká cibule,
Zvěřinu nakrájíme na menší kousky, přidáme lžičku worcesteru, lžičku tymiánu, lžíci whisky, tři až čtyři lžíce oleje, sůl a drcený pepř a necháme odležet. Slaninu a obě papriky nakrájíme na čtverečky, cibuli podélně rozčtvrtíme a rozebereme na lupeny. Zvěřinu, slaninu a zeleninu střídavě napícháme na kovové jehly, nebo špejle. Potřeme olejem a ze všech stran zvolna opečeme na grilu.
Podáváme s bramboráčky, pečivem, nebo s pečenými brambory a salátem.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková, fotografie Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů - Černá na kari koření s ořechy
1-1,20 kg zvěřiny z plecka nebo z odřezků z kýty nebo z boku (bez kosti), sůl, pepř, 100 g tuku (máslo, tuk se sádlem, sádlo), jedna lžička kari koření, na špičku nože chilli, šťáva z jednoho citrónu, jedna velká cibule (strouhaná), jedna lžíce ořechů (strouhaných), 0,2 l hovězího vývaru, půl lžičky skořice a jedna až dvě lžíce strouhaného chleba na zahuštění.
Kousky odleželé a omyté zvěřiny, nakrájené na velikost asi 4x4 cm, osolíme, opepříme a opékáme na tuku, až pustí šťávu. Pak přidáme kari koření, rozdrcené papričky chilli, citrónovou šťávu, necháme zasmahnout a přidáme strouhanou cibuli a strouhané ořechy. Vše promícháme, přidáme hovězí vývar nebo horkou vodu s masoxem a dusíme doměkka. Je-li třeba, podlijeme ještě horkou vodou. Šťávu zahustíme strouhaným chlebem smíchaným se skořicí.
Jako přílohu podáváme dušenou rýži s cibulí a hřebíčkem a okurkový nebo hlávkový salát nebo meruňkový a hruškový kompot.
Ra
Posílejte nám své osvědčené recepty, nejzajímavější uveřejníme.