Dobrou chuť

Filé z divočáka marinované v červeném víně

600 g zvěřiny z černé (hřbet), dvě lžíce lesního medu, 200 ml červeného vína, jedna lžíce drceného barevného pepře, pět podrcených jalovčinek, sůl, 50 ml oleje, dvě lžičky hotové jíšky, větvičky čerstvého rozmarýnu, bramborové noky, zelená petrželka.

Zvěřinu nakrájíme na špalíčky, přidáme nasekaný rozmarýn, pepř a jalovčinky, zalijeme částí oleje, medem a vínem a necháme v chladu rozležet. Uvaříme bramborové noky a necháme je odkapat. Zvěřinu napícháme na špejle, do každého špalíčku zapíchneme větvičku rozmarýnu a špalíčky ze všech stran zvolna opečeme na pánvi na oleji nebo ogrilujeme. Marinádu, která nám zbyla, svaříme a zahustíme jíškou. Na pánvi na oleji krátce zpěníme jemně nasekanou petrželku a pepř, přidáme noky a opečeme je dozlatova.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková, fotografie Jiří Poláček.

Recepty našich čtenářů - Divoká kachna na víně

Divoká kachna, 100-120 g slaniny, 80 g másla, čtyři celé pepře, sůl, 200 ml bílého vína, cibule.

Očištěnou a vymytou kachnu protáhneme bohatě slaninou, osolíme a polijeme bílým vínem, a necháme na pekáči nejlépe přes noc. Ráno kachnu vyjmeme, dovnitř vložíme pepř a půlku cibule pokrájené na plátky a pečeme ji na másle a plátcích slaniny. Přitom ji poléváme vínem, ve kterém byla naložena. Měkkou kachnu pokrájíme, šťávu zaprášíme moukou nebo strouhaným suchým chlebem, povaříme a přelijeme na kachnu.
Podáváme s rýží nebo s opečenými brambory.


LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Svět myslivosti od roku 2000 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.

Svět myslivosti na Facebooku