Dobrou chuť
Daňčí kýta s brusinkami
750 g daňčí kýty, 50 g slaniny, jedna cibule, 150 g kořenové zeleniny, 150 ml červeného vína, lžička cukru, čtyři lžíce brusinek, šest jalovčinek, čtyři zrnka nového koření, deset kuliček černého pepře, sůl, jeden citrón, 25 g másla, dvě lžíce oleje, mouka.
Koření podrtíme nebo umeleme, zvěřinu prošpikujeme slaninou obalenou v koření a osolíme. V pekáčku zpěníme na tuku drobně nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme cukr a zvěřinu, kterou zvolna ze všech stran opečeme, jen aby se „zatáhla“. Přidáme kečup, víno, dvě lžíce brusinek, kousek citrónové kůry a zbylé koření, pokud je třeba, trochu podlijeme, a zvolna pečeme doměkka (zprvu zakryté). Zvěřinu během pečení otáčíme, podle potřeby podléváme a přeléváme vzniklou šťávou. Upečenou zvěřinu vyjmeme z pekáčku, šťávu zahustíme jíškou připravenou z másla a mouky, povaříme, přecedíme a podle chuti přikyselíme citrónem. Podáváme s citrónem a brusinkami.
Vhodnou přílohou jsou jemné noky, knedlíky nebo těstoviny.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková, fotografie Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů - Srnčí ledvinky na jehle
Srnčí ledvinky, 50 g tuku se sádlem, 50 g slaniny, 70 g šunky, dvě až tři malé cibule, sůl, lžíce koňaku, směs grilovacího koření Barbecue.
Omyté a připravené srnčí ledvinky pokrájíme na silnější kousky. Obalíme je v grilovací směsi Barbecue (nebo v pepři smíchaném s paprikou a zázvorem) a napichujeme je na párátko střídavě s malými čtverečky plátků slaniny, plátky cibule a čtverečky silnějších plátků šunky. Položíme do rozpáleného tuku na teflonovou pánev a opečeme doměkka. Hotové ledvinky na jehlách srovnáme na talíř, osolíme, opepříme podle potřeby, pokropíme několika kapkami koňaku a podáváme obložené zelenou syrovou papriku s kečupem a worchesterovou omáčkou.
Jako příloha se hodí opečený chléb nebo veka.
Stejným způsobem můžeme upravit i ledvinky ostatní zvěře spárkaté.
Ra
750 g daňčí kýty, 50 g slaniny, jedna cibule, 150 g kořenové zeleniny, 150 ml červeného vína, lžička cukru, čtyři lžíce brusinek, šest jalovčinek, čtyři zrnka nového koření, deset kuliček černého pepře, sůl, jeden citrón, 25 g másla, dvě lžíce oleje, mouka.
Koření podrtíme nebo umeleme, zvěřinu prošpikujeme slaninou obalenou v koření a osolíme. V pekáčku zpěníme na tuku drobně nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme cukr a zvěřinu, kterou zvolna ze všech stran opečeme, jen aby se „zatáhla“. Přidáme kečup, víno, dvě lžíce brusinek, kousek citrónové kůry a zbylé koření, pokud je třeba, trochu podlijeme, a zvolna pečeme doměkka (zprvu zakryté). Zvěřinu během pečení otáčíme, podle potřeby podléváme a přeléváme vzniklou šťávou. Upečenou zvěřinu vyjmeme z pekáčku, šťávu zahustíme jíškou připravenou z másla a mouky, povaříme, přecedíme a podle chuti přikyselíme citrónem. Podáváme s citrónem a brusinkami.
Vhodnou přílohou jsou jemné noky, knedlíky nebo těstoviny.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková, fotografie Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů - Srnčí ledvinky na jehle
Srnčí ledvinky, 50 g tuku se sádlem, 50 g slaniny, 70 g šunky, dvě až tři malé cibule, sůl, lžíce koňaku, směs grilovacího koření Barbecue.
Omyté a připravené srnčí ledvinky pokrájíme na silnější kousky. Obalíme je v grilovací směsi Barbecue (nebo v pepři smíchaném s paprikou a zázvorem) a napichujeme je na párátko střídavě s malými čtverečky plátků slaniny, plátky cibule a čtverečky silnějších plátků šunky. Položíme do rozpáleného tuku na teflonovou pánev a opečeme doměkka. Hotové ledvinky na jehlách srovnáme na talíř, osolíme, opepříme podle potřeby, pokropíme několika kapkami koňaku a podáváme obložené zelenou syrovou papriku s kečupem a worchesterovou omáčkou.
Jako příloha se hodí opečený chléb nebo veka.
Stejným způsobem můžeme upravit i ledvinky ostatní zvěře spárkaté.
Ra