Dobrou chuť
Pečená daňčí kýta
1 kg daňčí kýty, 100 g anglické slaniny, lžíce podrcených jalovčinek, drcený černý pepř, mořská sůl, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), dvě cibule, 200 ml suchého bílého vína, jedna až dvě lžíce hotové jíšky, lžíce oleje, lžíce másla.
Slaninu nakrájíme na hranolky, obalíme v jalovčinkách a zvěřinu prošpikujeme. Na pánvi na rozehřátém oleji opečeme zvěřinu ze všech stran, vložíme ji do pekáčku a posypeme zbylými jalovčinkami. Na pánev přidáme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu a ještě krátce opečeme a nasypeme na zvěřinu. Podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a asi hodinu pečeme. Poté poklici odklopíme a dopečeme doměkka. Během pečení zvěřinu podle potřeby podléváme a přeléváme šťávou. Hotovou zvěřinu vyjmeme, omáčku propasírujeme a zahustíme jíškou. Zvěřinu nakrájíme, vložíme do omáčky a krátce společně prohřejeme.
Podávejte s dušenou rýží, knedlíky, noky atd.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková, fotografie Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů - Zaječí medailónky s pažitkou a petrželkou
Jeden pěkný zaječí hřbet, sůl, dvě lžíce koňaku, jeden citrón, jedna lžíce mouky, jedna lžička pálivé papriky, tři až čtyři lžíce oleje, 80 g másla, dvě lžíce sekané pažitky s petrželkou.
Odleželý, odblaněný a omytý hřbet vykostíme. Zvěřinu pokrájíme napříč na malé medailónky, které lehce naklepeme, potřeme olejem, osolíme a pokapeme koňakem. Necháme v přiklopené misce hodinu v chladničce odležet. Pak je vyjmeme, pokapeme citrónovou šťávou a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Na pánvi je opečeme na oleji z obou stran. Opečené medailónky vyjmeme, na každý dáme plátek másla a hustě posypeme sekanou pažitkou a petrželkou.
Podáváme s tmavým chlebem.
Ra
1 kg daňčí kýty, 100 g anglické slaniny, lžíce podrcených jalovčinek, drcený černý pepř, mořská sůl, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), dvě cibule, 200 ml suchého bílého vína, jedna až dvě lžíce hotové jíšky, lžíce oleje, lžíce másla.
Slaninu nakrájíme na hranolky, obalíme v jalovčinkách a zvěřinu prošpikujeme. Na pánvi na rozehřátém oleji opečeme zvěřinu ze všech stran, vložíme ji do pekáčku a posypeme zbylými jalovčinkami. Na pánev přidáme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu a ještě krátce opečeme a nasypeme na zvěřinu. Podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a asi hodinu pečeme. Poté poklici odklopíme a dopečeme doměkka. Během pečení zvěřinu podle potřeby podléváme a přeléváme šťávou. Hotovou zvěřinu vyjmeme, omáčku propasírujeme a zahustíme jíškou. Zvěřinu nakrájíme, vložíme do omáčky a krátce společně prohřejeme.
Podávejte s dušenou rýží, knedlíky, noky atd.
Text a kuchyňská příprava Blanka Poláčková, fotografie Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů - Zaječí medailónky s pažitkou a petrželkou
Jeden pěkný zaječí hřbet, sůl, dvě lžíce koňaku, jeden citrón, jedna lžíce mouky, jedna lžička pálivé papriky, tři až čtyři lžíce oleje, 80 g másla, dvě lžíce sekané pažitky s petrželkou.
Odleželý, odblaněný a omytý hřbet vykostíme. Zvěřinu pokrájíme napříč na malé medailónky, které lehce naklepeme, potřeme olejem, osolíme a pokapeme koňakem. Necháme v přiklopené misce hodinu v chladničce odležet. Pak je vyjmeme, pokapeme citrónovou šťávou a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Na pánvi je opečeme na oleji z obou stran. Opečené medailónky vyjmeme, na každý dáme plátek másla a hustě posypeme sekanou pažitkou a petrželkou.
Podáváme s tmavým chlebem.
Ra