Dobrou chuť
Srnčí hřbet s kostí, 50 ml olivového oleje, dvě lžíce koňaku, dvě lžíce citrónové šťávy, lžička drcených jalovčinek, lžička drceného barevného pepře, sůl.
Hřbet vykostíme, zvěřinu odblaníme a nakrájíme na špalíčky dlouhé asi osm centimetrů. Nakrájenou zvěřinu vložíme do mísy, osolíme, posypeme drcenými jalovčinkami a pepřem, zalijeme koňakem, citrónovou šťávou a olejem. V míse promícháme tak, aby kousky zvěřiny byly stejnoměrně obalené v koření, zakryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici několik hodin rozležet. Pak zvěřinu napícháme na kovové grilovací jehly a zvolna ze všech stran opečeme na grilu.
Podáváme s restovanými či jinak upravenými brambory nebo s pečivem.
Text a kuchyňská úprava Blanka Poláčková, foto Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů - Jemný bažantí vývar
Jeden bažant (lepší je bažantí slepice; postačí i kostra po oddělení prsního filetu a stehen), kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), cibule, celý pepř a nové koření, jalovčinky, bobkový list, vejce, hladká mouka, olej, muškátový květ, sůl, kadeřavá petrželka.
Oškubaného, vykuchaného a důkladně omytého bažanta naporcujeme, osolíme a dáme vařit do studené vody spolu s očištěnou celou zeleninou, cibulí a kořením. Vaříme zvolna doměkka. Měkkou zvěřinu obereme z kostí, pokrájíme, vařenou zeleninu (kromě cibule) nakrájíme na větší kostky. Do vývaru zavaříme noky (vytvořené z vejce, hladké mouky, lžíce oleje, špetky muškátového květu a soli) a vložíme pokrájenou zvěřinu a zeleninu. Nakonec přidáme drobně nasekanou kadeřavou petrželku a již nevaříme.
KD
Posílejte nám své recepty! Nejzajímavější uveřejníme.