Dobrou chuť

Srnčí koláč

Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g másla, jedno vejce, dvě lžíce vody, sůl.
Náplň: 300 g srnčí zvěřiny bez kosti, 100 g šalotky, dvě červené a dvě žluté masité papriky, tři lžíce oleje, 30 g slaniny, čtyři vejce, 250 ml smetany, sůl, drcený pepř, tymián, špetka muškátového květu, sekaná kadeřavá petrželka.


Z mouky, másla, vejce, vody a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu „odpočinout“. Omyté papriky pečeme asi 10 minut v troubě, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na nudličky. Zvěřinu jemně nasekáme, spolu s nakrájenou šalotkou a slaninou zpěníme na oleji a podusíme doměkka. Podušenou zvěřinu smícháme s nakrájenými paprikami, přidáme sůl, pepř a tymián. Koláčovou formu vyložíme těstem včetně okraje. Těsto předpečeme v předehřáté troubě (10 až 15 minut zakryté pečícím papírem, pět minut odkryté). Na předpečené těsto navrstvíme zvěřinovou směs, zalijeme smetanou se zašlehanými vejci, solí, pepřem, muškátovým květem a petrželkou a zvolna pečeme ještě asi 45 minut.
Text a kuchyňská úprava Blanka Poláčková, foto Jiří Poláček

Recepty našich čtenářů - Lovecká polévka s knedlíčky

600 g odřezků ze zvěřiny, jeden celer, jedna petržel a mrkev, dva pórky, jedna velká cibule, 100 g másla, tři jalovčinky, pět celých pepřů, dvě zrna nového koření, sůl, dvě lžičky škrobové moučky.
Na knedlíčky: jeden rohlík, čtyři lžíce mléka, jedno vejce, 30 g másla, sůl, muškátový květ, sekaná petrželka, strouhanka na zahuštění.


Veškerou zeleninu očistíme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle dozlatova. Přidáme omytou zvěřinu, sůl a koření a opečeme ze všech stran. Nakonec přilijeme asi dva litry vody a vaříme doměkka. Měkkou zvěřinu vyjmeme a pokrájíme nadrobno. Z vývaru odstraníme koření, zeleninu rozmícháme dohladka. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve lžíci studené vody a zavaříme knedlíčky.
Příprava knedlíčků: nakrájený rohlík zvlhčíme teplým mlékem, rozmačkáme, přidáme syrové máslo, vejce, muškátový květ, sůl, petrželku. Vše dobře zamícháme a zahustíme strouhankou na tužší směs, ze které vykrajujeme malé knedlíčky. Ty v polévce povaříme tři až pět minut. Poté vložíme pokrájenou zvěřinu, podle chuti dosolíme, nakonec přidáme petrželku a podáváme.
Ra

LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Svět myslivosti od roku 2000 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.

Svět myslivosti na Facebooku