Zajíc na víně
{mosimage}
00CHUT
Zajíc na víně
Zaječí zadek, 100 g slaniny, 30 g másla, 150 g kořenové zeleniny, jedna cibule, 200 ml bílého vína, 200 g žampiónů, 200 ml smetany, sůl, celý pepř, tři zrnka nového koření, jeden bobkový list, čtyři jalovčinky, špetka tymiánu
Odblaněného zajíce rozdělíme na porce, které protáhneme polovinou připravené slaniny. V kastrolu lehce zpěníme na rozpuštěné slanině a másle drobně nakrájenou cibuli a zeleninu, přidáme zaječí zvěřinu, osolíme, přidáme koření, podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a pečeme doměkka. Poté zvěřinu vyjmeme, šťávu přecedíme, přidáme do ní na plátky nakrájené žampióny a krátce podusíme. Zalijeme smetanou rozšlehanou s moukou a povaříme. Do vzniklé omáčky vrátíme zvěřinu a krátce společně prohřejeme.
Podáváme s vařenými brambory nebo s knedlíkem.
Blanka Poláčková, Jiří Poláček.
Mleté bifteky z černé
1 – 1,20 kg zvěřiny z plecka, jedna cibule, jedno vejce, jeden žloutek, sůl, mletý pepř, 5 – 6 lžic oleje. Odleželou zvěřinu z plece mladšího kusu vykostíme, umeleme s cibulí, přidáme jedno vejce a jeden žloutek, osolíme, opepříme, utvoříme bifteky asi 2 cm silné, lehce natřeme olejem a necháme asi 1/4 hodiny odpočinout. Pak bifteky, které obalíme v mouce, rychle opečeme po obou stranách na rozpáleném tuku.
Podáváme s drobně nakrájenou syrovou cibulkou, worcesterskou omáčkou, kečupem a chlebem, nebo s hořčicovou či křenovou majonézou a chlebem nebo rohlíkem.
RA