Dobrou chuť
Celá divoká kachna, 200 g husích jater, jedna středně velká cibule, plátky libové slaniny (množství podle velikosti kachny), moučné máslo (dvě lžičky másla a jedna lžička mouky), sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření, tymián, jalovec.
Oškubanou, očištěnou a vykuchanou kachnu protáhneme silnějšími proužky husích jater, osolíme a okořeníme. Zabalíme do plátků slaniny a převážeme jemným provázkem. Zbytek slaniny a cibuli nakrájíme na proužky a vložíme do pekáče. Přidáme kachnu, mírně podlijeme vodou a v troubě zvolna pečeme doměkka. Před dohotovením přidáme do výpeku moučné máslo a zbylá husí játra nakrájená na kostky. Vše společně osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou a krátce povaříme. Před podáváním odstraníme provázek a kachnu naporcujeme.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory.
Text a kuchyňská úprava Ladislav Nodl, fotografie Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů - Bažant na víně
Celý bažant, kořenová zelenina, cibule, špek, anglická slanina, červené víno, nastrouhaný chléb, pepř, sůl.
Z kuchyňsky připraveného, vykuchaného a omytého bažanta oddělíme páteř, kterou použijeme na vývar. Zbytek naporcujeme na čtyři díly. V každém dílu vytvoříme kapsu, do které vložíme kus špeku a cibule. Opepříme, osolíme, dáme do pekáče a zalijeme červeným vínem (asi 1/4 litru). Necháme odležet nejlépe přes noc. Druhý den víno slijeme a porce obalíme anglickou slaninou. Položíme zpátky do pekáče, přidáme jemně pokrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme trochou vína z nálevu a vývarem a prudce zapečeme. Poté přiklopíme, podle potřeby podléváme vínem a vývarem a zvolna dusíme. Měkké maso vyjmeme z pekáče, šťávu zahustíme strouhaným chlebem.
Podáváme s jemným bramborovým knedlíkem a míchaným kompotem, zapíjíme suchým červeným vínem.
Recept poslala ing. Jitka Ročková z Říčan u Prahy, děkujeme.
Posílejte nám své osvědčené recepty, nejzajímavější uveřejníme.