Dobrou chuť

Daňčí na kari

600 g daňčí kýty, dvě cibule, čtyři stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, dvě lžíce oleje, lžíce kari koření, dvě lžíce rozinek, dva pomeranče, čtyři čerstvé fíky (sušené před použitím namočíme), čtyři lžíce zakysané smetany, sůl, pepř.

Cibuli, česnek a zázvor pokrájené nadrobno zpěníme na oleji. Přidáme zvěřinu nakrájenou na kostky, osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran. Poté posypeme kari kořením, přidáme rozinky, šťávu z jednoho pomeranče, mírně podlijeme a pod poklicí zvolna dusíme doměkka. K měkké zvěřině přidáme fíky, dílky pomeranče a smetanu. Promícháme a jen krátce prohřejeme.
Podáváme s rýží.  
Text a kuchyňská úprava Blanka Poláčková, foto Jiří Poláček.


Bábovka paní hajné s mandlemi a brusinkami

300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 150 g másla, čtyři vejce, jeden sáček vanilkového pudinku, vanilkového cukru a kypřícího prášku do pečiva, 200 ml mléka, 100 g mandlových lupínků, sušené nebo kandované brusinky, dvě lžičky nastrouhané citrónové kůry, rum, sůl, sádlo, strouhanka.

Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s pudinkem a práškem do pečiva, mandle, hrst brusinek, citrónovou kůru, vlažné mléko, trochu rumu a vše důkladně promícháme. Nakonec zlehka vpravíme sníh ušlehaný z bílků, vanilkového cukru, špetky soli a dvou lžic studené vody. Těsto urovnáme do formy na pečení bábovky, kterou jsme předtím vymazali sádlem a vysypali strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Ještě horkou bábovku po vyklopení z formy hustě posypeme moučkovým cukrem.
DP


LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Svět myslivosti od roku 2000 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.

Svět myslivosti na Facebooku