Mistrovství světa preparátorů proběhlo poprvé v historii v Evropě
Ing. David Vaca, Ph.D.
Zařazení mistrovství světa preparátorů do doprovodného programu veletrhu Hohe Jagd & Fischerei se ukázalo jako vynikající počin manažerů salcburského výstaviště. Návštěvnost celého veletrhu předčila očekávání, k čemuž jistě přispěla možnost prohlídky prací mistrů v oboru preparace. Salcburk byl navíc prvním místem v Evropě, kde prestižní soutěž preparátorů od svého vzniku v r. 1983 proběhla.
Preparáty byly vystaveny v prostorné hale SalzburgArena, sousedící s výstavištěm. Soutěže se zúčastnilo celkem 140 preparátorů z 25 států celého světa, kteří byli rozděleni na mistry, profesionály a novice a utkali se v celkem 16 (mistrovská třída), resp. 19 (profesionálové a novicové) soutěžních kategoriích (malá a středně velká srstnatá zvěř – celá těla; velká srstnatá zvěř – celá těla; srnec – hlava s krkem; ostatní druhy srstnaté zvěře – hlava s krkem; pernatá zvěř; drobné ptactvo, které se neloví; velcí ptáci, kteří se neloví; malí a středně velcí živočichové, kteří se neloví; ryby; plazi; kostry živočichů atd). Naši republiku reprezentoval ve třídě noviců Ladislav Sekal, student brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, s preparátem zajíce. Absolutním vítězem se stal známý německý preparátor Dirk Opalka s preparátem dvou sedících lišek v kategorii „malá a středně velká srstnatá zvěř – celá těla“. Porota vyhlásila jeho práci za nejlepší na výstavě.
Návštěvníci salcburské arény mohli zhlédnout přibližně 1000 preparátů. Jejich tvůrci se neomezovali jen na obvyklé způsoby ztvárnění zvěře, ale preparáty často zajímavě kombinovali s prvky prostředí, v němž konkrétní druh žije. K vidění byli srnci okusující listy trav, vytloukající jelen, hrající si liščata či pranice mladých jezevců, poštolka pronásledující pěvce, potápějící se kachny atd. Kdo výstavu navštívil, nelitoval. Zlomek toho, co na ní bylo možné vidět, přinášíme v naší fotoreportáži.
Zařazení mistrovství světa preparátorů do doprovodného programu veletrhu Hohe Jagd & Fischerei se ukázalo jako vynikající počin manažerů salcburského výstaviště. Návštěvnost celého veletrhu předčila očekávání, k čemuž jistě přispěla možnost prohlídky prací mistrů v oboru preparace. Salcburk byl navíc prvním místem v Evropě, kde prestižní soutěž preparátorů od svého vzniku v r. 1983 proběhla.
Preparáty byly vystaveny v prostorné hale SalzburgArena, sousedící s výstavištěm. Soutěže se zúčastnilo celkem 140 preparátorů z 25 států celého světa, kteří byli rozděleni na mistry, profesionály a novice a utkali se v celkem 16 (mistrovská třída), resp. 19 (profesionálové a novicové) soutěžních kategoriích (malá a středně velká srstnatá zvěř – celá těla; velká srstnatá zvěř – celá těla; srnec – hlava s krkem; ostatní druhy srstnaté zvěře – hlava s krkem; pernatá zvěř; drobné ptactvo, které se neloví; velcí ptáci, kteří se neloví; malí a středně velcí živočichové, kteří se neloví; ryby; plazi; kostry živočichů atd). Naši republiku reprezentoval ve třídě noviců Ladislav Sekal, student brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, s preparátem zajíce. Absolutním vítězem se stal známý německý preparátor Dirk Opalka s preparátem dvou sedících lišek v kategorii „malá a středně velká srstnatá zvěř – celá těla“. Porota vyhlásila jeho práci za nejlepší na výstavě.
Návštěvníci salcburské arény mohli zhlédnout přibližně 1000 preparátů. Jejich tvůrci se neomezovali jen na obvyklé způsoby ztvárnění zvěře, ale preparáty často zajímavě kombinovali s prvky prostředí, v němž konkrétní druh žije. K vidění byli srnci okusující listy trav, vytloukající jelen, hrající si liščata či pranice mladých jezevců, poštolka pronásledující pěvce, potápějící se kachny atd. Kdo výstavu navštívil, nelitoval. Zlomek toho, co na ní bylo možné vidět, přinášíme v naší fotoreportáži.