Dobrou chuť
Srnčí hřbet s kostí, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), několik zrnek celého pepře, dvě zrnka nového koření, jeden bobkový list, mletý pepř, sůl, 120 g slaniny, lžíce oleje, jedna cibule, 200 g šípkové zavařeniny, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 100 ml bílého vína, kousek citrónové kůry, citrónová šťáva a cukr podle chuti.
Srnčí hřbet odblaníme, protáhneme slaninou nakrájenou na klínky (polovina množství), opepříme a osolíme. V pekáči na zbytku drobně pokrájené slaniny a oleji zpěníme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Přidáme koření, vložíme zvěřinu, podlijeme a dáme péci do předem vyhřáté trouby. Během pečení podle potřeby podléváme a přeléváme vypečenou šťávou. Měkkou zvěřinu vyjmeme z pekáče a uchováme ji na teplém místě. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme do ní zavařeninu, zalijeme ji scezenou šťávou z pečeně, vínem a podle potřeby vodou. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, dochutíme citrónovou šťávou a cukrem a krátce povaříme.
Podáváme s noky nebo knedlíky.
Text a kuchyňská úprava Blanka Poláčková, foto Jiří Poláček.
Recepty našich čtenářů: Kančí játra s celerem
600 g jater černé zvěře, tři celery, pepř, muškátový květ, čtyři lžíce hladké mouky, tuk na smažení, sůl, jedna červená cibule, ½ citrónu, kečup, worchesterová omáčka.
Oloupané celery uvaříme ve slané vodě dopoloměkka a zchladlé je nakrájíme na plátky na prst silné. Odblaněná játra, odleželá v kyselém mléce a omytá, nakrájíme rovněž na plátky, a to stejně silné jako v případě celeru. Opepříme je, poprášíme muškátovým květem a obalíme v mouce. Poté je na pánvi rychle po obou stranách usmažíme dočervena spolu s připravenými plátky celeru, který osmahneme dozlatova. Játra před podáváním osolíme.
Podáváme na plátcích opečeného celeru, ozdobená plátky citrónu, kroužky syrové červené cibule, pokapaná kečupem a worchesterovou omáčkou.
Příloha: tmavý chléb.
Ra
Posílejte nám své recepty! Nejzajímavější uveřejníme.